MODERNE TIJDEN VALERIE VAN DYCKE LEERT KINDEREN ETIQUETTE AAN

Etiquette, ouderwets? Net die perceptie is intussen alweer achterhaald, vindt Valerie Van Dycke (31). Dus leert ze in haar Finishing School kinderen elementaire beleefdheid. 

 door : SILKE REMMERY

Dat ze moeten rechtstaan en oogcontact maken als ze zich voorstellen. Hoe ze een servet op hun schoot moeten leggen op restaurant. Of een klassieker: hoe ze, als ze niet tevreden zijn met een cadeau, toch beleefd kunnen bedanken. Zonder te liegen of te kwetsen. 

Dat leert Valerie Van Dycke (31) kinderen tussen zeven en zeventien jaar in haar project The Finishing School, in een workshop van twee uur. En die omvat meer dan de stijve etiquette die voor het poepchique volk geldt. ‘Met mijn workshop wil ik kinderen zich zelfverzekerder laten voelen in onbekende situaties. Eerst zeg ik kinderen hoe het hoort volgens de klassieke etiquette, maar nog belangrijker is dat ze leren hoe ze dat toepassen in gewone situaties. Ga je bijvoorbeeld naar een toilet in een sterrenrestaurant, vraag dan: “Waar kan ik mijn handen wassen?” Als je het aan de scoutsleider vraagt, hoeft dat niet. Dan volstaat: “Waar is het toilet, alstublieft?’”

Knoeien mag nog

Het is niet de bedoeling dat kinderen als perfecte wezentjes uit de Finishing School stappen, benadrukt Van Dycke. ‘Mijn zoontje van drie mag ook knoeien aan tafel. Maar het is toch nodig om basismanieren aan te leren?’ Want: ‘Soms zie ik kinderen ergens gewoon binnenlopen zonder “Hallo” te zeggen.’

U vraagt zich misschien af: leren ouders hun kinderen zulke dingen zelf dan niet? ‘Als ze allebei werken, begrijp ik dat er misschien minder tijd is om te herhalen hoe hun kinderen vork en mes moeten vasthouden. Ik wil ouders niet berispen in mijn workshop, maar herhaling is belangrijk. Daarom wil ik die bieden.’

Source: http://m.standaard.be/cnt/dmf20171207_0323...

Wie zegt dat etiquette saai moet zijn?

Hedendaagse etiquette voor kinderen: allesbehalve saai en voorbijgestreefd

  • door Mamabaas

    07/12/2017

Het klinkt misschien als iets uit een ver verleden, maar etiquette is wel degelijk nog altijd een hot topic. Want jawel, ook vandaag nog blijven woorden als alsjeblieft en dankjewel magische woorden, die in de praktijk maar al te vaak worden vergeten. Maar die etiquette mocht weleens in een moderner jasje worden gegoten, vond Valerie Van Dycke, en dus opende ze in 2016 The Finishing School.

Met The Finishing School wil Valerie Van Dycke workshops etiquette aan kinderen geven. En het gaat daarbij echt niet alleen over het correcte gebruik van mes en vork, maar over richtlijnen die het makkelijker maken om je in verschillende sociale situaties comfortabel te voelen. Jezelf voorstellen in publiek, vrienden maken of lichaamstaal gebruiken, het komt allemaal aan bod.

Hedendaagse benadering 

Het was toen Valerie meermaals opmerkte dat kinderen en tieners niet meer spontaan goeiedag zeiden, dat het idee begon te rijpen. Ze verdiepte zich in de klassieke etiquette, maar vond het allemaal nogal oubollig en clichébevestigend, en dus ging ze op zoek naar de hedendaagse benaderingen in het buitenland.

Dankzij verschillende opleidingen rond gedragsregels in het algemeen en het aanleren ervan aan kinderen en tieners specifiek had ze uiteindelijk de juiste tools in handen om een leerplan te ontwikkelen. De nodige expertise als gastvrouw in haar restaurant speelt daarbij ongetwijfeld in haar voordeel.

Makkelijk aanpassen aan elke situatie 

Het belangrijkste doel van de workshop? Dat kinderen zich makkelijk en met zelfvertrouwen kunnen aanpassen aan om het even welke vertrouwde of nieuwe situatie. Kinderen die zich bijvoorbeeld onzeker voelen in onbekende situaties krijgen tools aangereikt om minder geremd te zijn. Maar ook beleefdheid, assertiviteit en empathie worden aangekaart tijdens de lessen. En laten dat nu net zaken zijn die bij veel ouders hoog op de agenda staan.

Etiquette hoeft niet saai of stijf te zijn 

Al op jonge leeftijd kunnen eenvoudige basisrichtlijnen een groot verschil maken. De workshops worden op een interactieve manier aangepakt, en bewijzen dat etiquette helemaal niet saai of stijf hoeft te zijn. Je bent nu eenmaal een pak zelfzekerder en legt vlottter contacten als je weet hoe je je gepast moet gedragen in welke context. De lessen zijn gericht op 7- tot 12-jarigen of op 13- tot 17-jarigen.

 

Source: http://www.mamabaas.be/content/hedendaagse...