MODERNE TIJDEN VALERIE VAN DYCKE LEERT KINDEREN ETIQUETTE AAN

Etiquette, ouderwets? Net die perceptie is intussen alweer achterhaald, vindt Valerie Van Dycke (31). Dus leert ze in haar Finishing School kinderen elementaire beleefdheid. 

 door : SILKE REMMERY

Dat ze moeten rechtstaan en oogcontact maken als ze zich voorstellen. Hoe ze een servet op hun schoot moeten leggen op restaurant. Of een klassieker: hoe ze, als ze niet tevreden zijn met een cadeau, toch beleefd kunnen bedanken. Zonder te liegen of te kwetsen. 

Dat leert Valerie Van Dycke (31) kinderen tussen zeven en zeventien jaar in haar project The Finishing School, in een workshop van twee uur. En die omvat meer dan de stijve etiquette die voor het poepchique volk geldt. ‘Met mijn workshop wil ik kinderen zich zelfverzekerder laten voelen in onbekende situaties. Eerst zeg ik kinderen hoe het hoort volgens de klassieke etiquette, maar nog belangrijker is dat ze leren hoe ze dat toepassen in gewone situaties. Ga je bijvoorbeeld naar een toilet in een sterrenrestaurant, vraag dan: “Waar kan ik mijn handen wassen?” Als je het aan de scoutsleider vraagt, hoeft dat niet. Dan volstaat: “Waar is het toilet, alstublieft?’”

Knoeien mag nog

Het is niet de bedoeling dat kinderen als perfecte wezentjes uit de Finishing School stappen, benadrukt Van Dycke. ‘Mijn zoontje van drie mag ook knoeien aan tafel. Maar het is toch nodig om basismanieren aan te leren?’ Want: ‘Soms zie ik kinderen ergens gewoon binnenlopen zonder “Hallo” te zeggen.’

U vraagt zich misschien af: leren ouders hun kinderen zulke dingen zelf dan niet? ‘Als ze allebei werken, begrijp ik dat er misschien minder tijd is om te herhalen hoe hun kinderen vork en mes moeten vasthouden. Ik wil ouders niet berispen in mijn workshop, maar herhaling is belangrijk. Daarom wil ik die bieden.’

Source: http://m.standaard.be/cnt/dmf20171207_0323...